Nye maritime fællesskaber-Nye muligheder
Protektor H.K.H. Prins Joachim

MASKINKRAFT
KUNSTEN, INDUSTRIEN OG DET MARITIME DANMARK

Særudstilling på Sønderborg slot.
Den  10. juli – 23. september 2007

Udstillingen ”MASKINKRAFT – Kunsten, Industrien og det maritime Danmark” viser samspillet mellem kunst, industri og søfart.  Kunstnernes inspiration kom fra en betagelse af eller modstand imod udviklingen.

Kunsten

Kunstnerne har skildret den industrielle udvikling naturalistisk såvel som abstrakt.

Der vises klassiske skildringer af skibe fra tiden, før motorkraften blev en del af søfarten samt billeder og modeller af stolte dampskibe og strømlinede dieseldrevne fartøjer. 

Udstillingen præsenterer en række eksempler på kunstnere og deres værker, der har motiver fra den industrielle udvikling eller på anden måde har benyttet teknologiens udvikling som motiv i deres værker.

Der er skildringer af maskiner og maskinelementer, skibsværfter, portrætter af arbejdere og det hårde liv til søs. Der er konceptuelle værker, hvor kunst og maskine smelter sammen som i værket ”Helena” af Marco Evaristti.

Disse kunstværker er sat i spil overfor hinanden og i forhold til de udstillede konkrete motorer og arbejdstegninger. Der opstår en dialog mellem kunstnerens oplevelse af søfarten, industrien og det konkrete udtryk i virkelighedens teknologiske form.

Industrien

Den industrielle virkelighed præsenteres med nogle af de tidligste, nu mere end 100 år gamle, motorer. De var drevet af gas, damp eller diesel.

Det tidlige industrielle kraftcenter i Danmark lå i Slesvig-Holsten. Efter 1864 opstod der kraftcentre andre steder i Danmark. Værftet og motorfabrikken Burmeister & Wain (B&W) har tegnet Danmark udadtil – i moderne tid med udviklingen af MC-motorprogrammet fra begyndelsen af 1980`erne.

Herfra vises arbejdstegninger og en video af opstarten af den motor, der igennem mere end 30 år var verdens største dieselmotor. En motor, der blev brugt til at producere strøm til København og som mange år herefter blev brugt som nødgenerator for byen.

Det tyske MAN overtog i 1980  B&W. Mere end 75 % af de skibe, der krydser verdenshavene, sejler med disse motorer. Det er grundlaget for en maritim succeshistorie, som vi fortsat oplever i dag.

Det maritime

Mange marinemalere var traditionelt søfolk, som med glæde og stolthed beskrev deres hverdag til søs. Naive billeder med fokus på det område, som maleren kendte bedst – eller arbejdede med. Op gennem 1800-tallet blev genren mere populær bl.a. takket være maleren C. W. Eckersberg, født i Blåkrog, Sønderjylland. Han blev uddannet og senere underviser på Det Kongelige Danske Kunstakademi. I kølvandet på hans værker opstod der en lang tradition for skildring af havet, skibene og livet til søs. Guldaldermalerne i 1800 tallet skabte harmoni i deres billeder. Der skulle fortælles en hel historie med realismen som ideal.

De seneste marinebilleder inddrager teknologi, akkuratesse og detaljer i motiverne.

Nyd udstillingen – vær velkommen flere gange.

Steffen Møller             Thor Nørmark-Larsen
Projektansvarlig         Cand. mag. Kunsthistorie

Udstillingen er produceret af kulturfestivalen ”For sejl i 1000 år” og kurateret af Thor Nørmark-Larsen.

Udstillingen er åben fra d. 10. juli – 23. september 2007 i Sønderborg Slots åbningstider.

Sønderborg Slot
Sønderbro 1
6400 Sønderborg
Tlf. 74 42 25 39
http://www.museum-sonderjylland.dk/



Tak til:
Arbejdermuseet
Fru Alice Brockdorff
Dansk Motor og Maskinsamling
DieselHouse
Esbjerg Kunstmuseum
God Tone, Sønderborg
Kunstmuseet Brundlund Slot
Museet for Samtidskunst.
Paint-Over
Schiffahrtmuseum Flensburg
Museum Sønderjylland Sønderborg Slot
Teglværksmuseet Cathrinesminde
Museum Sønderjylland Åbenrå Kulturhistoriske Museum

En særlig tak til de private samlere, der har bidraget med værker til udstillingen.

 Kultursponsor: Nordea Danmark Fonden, Nordea Bank Sønderborg